Kjøkkentjeneste – endelig tomatchutney

Den 29. oktober plukket jeg de siste tomatene. Det skulle ta sin tid før jeg gjorde noe mer med dem … Planen var å lage grønn tomatchutney, men av naturlige årsaker ble det en rødgrønn koallisjon.

Oppkriften ble veldig sånn ca:tomater

2,5 kg umodne tomater – fra grønne til røde
6-8 sure epler
3 medium store gule løk
5 dl gammel rødvin (som har fått stå og bli til edikk)
1 ss 35% husholdningsedikk
6-7 ss hvitvinsedikk
frisk ingefær (jeg brukte vel ca 5cm, men det var litt lite)
1-3 medium sterke chilli (eller mer)
300g rosiner
230g brunt, seigt sukker

Krydder etter smak: malt nelikk, malt ingefær, allehånde og kayenne ble brukt hos oss.
All edikken er samlet sammen på bakgrunn av smak og gamle skvetter.

Løk, tomater og epler vaskes og renses. Hakkes i biter. Løken finhakkes, tomatene litt grovere og eplene kan godt deles i båter. Alt går i en stor gryte sammen med rødvins- og hvitvinsedikken. (Vent med 35%edikken.)

Rens og finhakk chilli og ingefær. Grovhakk rosinene. Bland alt opp i gryta sammen med mesteparten av sukkeret. La putre – lenge. Hvor lenge varierer på hvor fuktige tomatene er. Vi kokte vel i ca 2 timer.

Tid for tilsmaking. Vi brukte litt av hvert fra krydderskuffen, 35%-edikken og resten av sukkeret.

Chutneyen kan lagres på sterile syltetøyglass. I følge oppskriftene står den i 1/2-1 år, og er best om den får stå minst 1 mnd før bruk. Åpnet, i kjøleskap er den holdbar i 1-2 mnd.

Vi ble veldig fornøyd. Jeg ser absolutt julegavemulighetene her. Chutneyen vil smake fortreffelig til kald ribbe, stek eller ost. Den er både søt (av sukker og rosiner) , syrlig (fra epler og tomater) og litt matrund av løken. Deretter kommer den – som en ettertanke – og gir smaksløkene et skikkelig spark bak via chilli og ingefær.

Jah – nå også matblogg. Jeg lover at dét ikke skal bli noen vane. 😉

Advertisements

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

9 Responses to Kjøkkentjeneste – endelig tomatchutney

  1. Britt Åse says:

    Nam! Den skal jeg huske på denne tid om et års tid 😀

  2. oyhovoft says:

    Med slike oppskrifter og tips må det gjerne bli en vane. 🙂

  3. Berit says:

    Jah! Gjerne mer matblogg. Spesielt av markens grøde.
    (Har tatt utskrift av gresskarsuppa også, takktakk!)

  4. Linnemi says:

    Oppskriften kiler smaksløkene, ja, – men siden rødvin skjelden får anledning til å gå i eddik her i huset, kan man bruke rødvinseddik fra butikken? 🙂

  5. smgj says:

    Linnemi: Jeg vil på det sterkeste dementere ryktene om at vi sløser med vin! 😉 Den rødvinen der var restene av en flaske hvor korken hadde gått (den har blitt brukt til saus og sånn) og to totale feilkjøp som vi har forsøkt å servere «på slutten av festen» uten hell. _Da_ er den dårlig da. 😉
    Rødvinsedikk går helt sikkert like fint.

    Berit: vi får se. Snart er det rødbeter og jordskokk som skal til pers.

  6. Berit says:

    Jordskokkoppskrifter i sikte, så bra!
    De fleste av mine står fortsatt i bakken, må tas opp med spett om det ikke slår om snart.

  7. smgj says:

    Mine står også i bakken. Vi skal ta opp noen og lagre i en torvbøtte i garasjen, men mesteparten har det best i jorda og høstes i mildvær.

  8. Ingrid E says:

    Det er da ikke noe som passer bedre i en hageblogg enn oppskrifter med ingredienser fra egen hage! 🙂

  9. smgj says:

    Ingrid E: Hehe. NEi, det var vel mer det at for meg så er kjøkkentjeneste noe ukarakteristisk… 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: