Dykk på Kostersten

Dersom  Gule sider sine kart skulle beskrive stedet ville det bli: Kostersten, Sverige, skjær i sjø. Stedet er såvidt inne på svensk side av grensen vest, nordvest utenfor Strömstad og rett sør for hvaler. (Kostersten, N58° 56,900′ E11° 01,200′). Båt er altså nødvendig for å nå dette dykkemålet og siden det ligger veldig åpent i havområdet så er det i praksis kun tilgjengelig på godværsdager uten særlig vind. Og helst noen dager uten sjø forut også siden det ellers blir mer enn godt med dønninger der ute.

Over vann er Kostersten særdeles kjedelig. Tre skjær med en grunn kanal mellom. Det er ikke å anbefale å gå mellom med båt. På utsiden, i rimelig avstand, er det greit for fritidsbåtstørrelsen. Dersom man er heldig er det sel på steinene. Denne siste gangen vi var der var de borte, men ellers har vi sett dem hver gang. De er nysgjerrige, men sky. Sel er det kun et fåtall som har truffet under vann, men det skjer. Her er det iallfall en liten sjanse.

Under vann er landskapet straks mer spennende enn over. «Landskapet» består av kløfter, skar og passasjer på dybder mellom 0 og 20m og så klipper/skrenter ned mot dybdene rundt. Hvor dypt det går vet jeg ikke, men det er iallfall ikke noe problem å få til et 30-40m dykk her. Bunnen blir en blanding av sten, fjell og grov sandbunn i kløftene. På grunn av sanden kan det være dårlig sikt her når sjøen har vært oppkavet over noen dager.

Hva man kan se varierer en del – både etter dybde og etter årstid. På ned mot 30m er det foruten «det vanlige» utvalget av små anemoner, pølsedyr og sjøstjerner, traktsvamp og vortesvamp. Flatorm finnes her, og på den rette årsiden (mars-mai) en mengde nakensnegler. I hovedsak finner vi da korallsnegl og rød frynsesnegl, men også andre nakensnegler. Hummer er vanlig i dette kystområdet, men selv om de også finnes på Kostersten er ikke dette stedet for å se mange av dem.

Av fisk så vi sist mest blåstål/rødnebb. Denne sky fisken er litt interessant, både på grunn av den vakre fargen, men også fordi den gjennom oppveksten kan skifte både farge og kjønn. Noen er røde, med eller uten mørke flekker mellom spor og bakre del av ryggfinnen. Dette er som regel individer som er hunner eller «født» hanner. Dominante hunner kan kan veksle kjønn og farge etter 7 års alder. Voksne hanner (som har gjennomført kjønnskifte fra hunnkjønn) er klarblå med grønne og røde flekker mot bakkroppen. Blåstål er en gyltefisk og en voksen kan bli opptil 35 cm. Den er vanskelig å forveksle med andre fisker. (Mer om blåstålens kjønnsforvirring.)

På 3minutters sikkerhetsstopp på 5m (og dypere) kan man se spøkelseskreps. Dette dyret er bare 3 cm langt. Den ene gangen jeg så dem var på Kostersten. Da skulle jeg legge ned hånden og oppdaget en merkelig liten «pinne» som beveget seg mot strømmen. Da jeg begynte å se etter var det mengder av disse små «pinnedyrene» på det ene stedet. Siden har jeg sett etter den på hvert dykk og ikke funnet en eneste … De finnes i flere farger, men de jeg så var rødlige, slik som tanget på samme dybde.

Halden Dykkeklubb pleier å få til noen turer til Kostersten i løpet av året (væravhengig). Vi pleier å gå ut på sørsiden og svømme halvveis rundt mot strømmen (vanligvis østover rundt steinene). Båt er som sagt nødvendig, sammen med båtfører/oppankring da landgang ikke er å anbefale. Ihopp bør skje på sørsiden, nært (men ikke for nært) land da strømmen kan være småkraftig og man kan drive av grunna dersom man er uheldig med dagen og venter for lenge med å gå ned.

(Ønsker du å være med ut på tur finnes det informasjon om neste tur + båtfører øverst til venstre på klubbsidene. Ikke-medlemer er velkomne med ut. Båtavgift for ikke-medlem er kr 100,-)

Reklamer

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: