Dykk på Hvite Stripa (Ledsund) utenfor Stensvik

Grunnet litt sjø, men mest et overveldende antall dykkere og en (forholdsvis) minst 10 fot for liten båt ble det puljedykking. De uheldige som ikke fikk bli med første pulje måtte dermed belage seg på en times venting.

Dykkemålet ble utvalgt etter prinsippet «nærmest mulig» – og stedet ble Hvite Stripa ( N58° 59,741′, E11° 6,865′). Stedet er kun tilgjengelig fra båt. Landmerket for ihoppssted er en hvit stripe i berget – derav navnet. Vanligvis går dykket fra ihoppsstedet og langs kysten nordover. Med båtberedskap gidder vi ikke å snu og dykke begge veier, men lar heller båten plukke oss opp når vi går opp lenger nordvest. Det er dypt inn til land så det er greit å gå nært med båt.

Under vann er det skrenter og vegger, steinur og grov skjellsand. Det går fort nedover og det er iallfall ikke noe problem å finne 30m eller mer. 

Det er som regel en del forskjellig å se på dette dykket. I går så vi f.eks torsk, rødnebb & blåstål, flyndre og ulke med hensyn på fisk. Stedet innehar de sedvanlige små anemonene men ikke så mange spennende fastlevende bunndyr.

Krabber gidder jeg ikke å nevne – de er overalt. Av mer usedvanlige påtreff var en sjøpølse. Ikke vakker, men litt usedvanlig. Det man kan forvente å se – og se masse av – er hummer. I steinrøysa ved ihoppsstedet telte vi iallfall 5-6 stykker uten å lete.

Sjekk dette flyndrebildet under. Om du ser skikkelig tett på det høyre øyet kan du se refleksjonen av fotografen.

 

Dykkets høydare var en brennmanet i 30cm-klassen. Ikke av de største, men den hadde en egen liten tilhengerskare, fiskeyngel som søker tilflukt fra rovfisk blant nesletrådene. Det er ofte hvittingen som gjemmer seg slik, og jeg tror det var hvittingbarn her også.

Brennmaneter er ofte fasinerende bare man klarer å se dem før man føler dem. 😉

Reklamer

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

6 Responses to Dykk på Hvite Stripa (Ledsund) utenfor Stensvik

 1. Anita K. says:

  Uuuuuææææh, brennmanet. Men denne var jo vakker! Men de er, som du skriver, ikke all verdens gøy å brenne seg på. Nysgjerringe Junior med en diger pinne klarte å velte over seg en død brennmanet i skjærgården en gang – han trodde det var en glassmanet, men den gang ei. Han skrek en hel kveld….)

  Forresten, ser dere pigghå når dere går ned på slike dykk? Pigghå har et skøyeraktig blikk… 😉

  • smgj says:

   Har ikke sett pigghå ennå, men vet at det skjer «once in a blue moon». Håper sterkt at det skal bli min tur snart! Ved Sjøstrand camping blir det av og til sett rødhai av dykkere: Se bare her og her.
   Håper på å få noen dykk der i høst.

 2. orchis says:

  Stilige bilder! Tatt med Canon G9, de også?

  • smgj says:

   Tusen takk!
   Ja, det er Husets Herre som har tatt bildene. Vi bruker den predefinerte «undervannsinnstillingen» + jpg foreløpig. Undervannsinnstillingen er visst mest egnet for lyset i tropiske strøk, dog.
   Jeg har etterbehandlet litt ved hjelp av contrast, curves, saturation og variations da bildene gjerne er litt «matte» rett fra kameraet..

 3. Anita K. says:

  Rødhai! Da håper jeg dere får den innen akseptabel kameraavstand. 😀

 4. Britt Åse says:

  Husets herre tar fine bilder!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: