Romania – Bucharesti

Vi trosset alle advarsler og reiste til Romania. Det skortet ikke på dem. Både av folk som har vært der og i følge andre mer eller mindre opplyste personer virket det som landet besto av 75% småkriminelle/svindlere og 15% mafiaspirer. 😉

Vi hadde bestilt en ukes ridetur på bygda, men vi valgte å dra en dag i forveien for å få med oss 24 timer i Bucharesti.

Her kommer litt kjøtt på beinet for folk som kan like lite om Bucharesti og Romania som meg.

Bucharesti:
    Byen ble først nevnt i historiske dokumenter i 1459, typisk nok ifm. Vlad Tepes – senere kjent som forgangeren og navneinspirasjonen til Bram Stokers novelle; Dracula.
   2,15 millioner innbyggere når man inkluderer drabantbyene – den 6. største byen i EU. Og 9% av Romanias totale innbyggertall.
   Under etterkrigstiden og Ceauşescus styre ble mesteparten av bygningene som i sin tid ga byen tilnavnet «Lille Paris» revet, men noen områder med vakre bygninger fra mellomkrigstiden og tidligere finnes ennå.
    Kommunistregimet ble avsatt i 1989 og en periode med uro fortsatte til den økonomiske oppgangstiden i 2000.
    Byen dekker 226 kvadratkilometer og 18 innsjøer hvorav halvparten kunstige.

Romania:
   Har kystline til Svartehavet, er gjennomskåret av Karpatfjellene og elven Donau.
    Grenser til Ungarn, Serbia, Bulgaria, Moldova og Ukraina
    Har gjennom tidene vært oversvømmet av ulike folkegrupper; Romere, Gotere, Hunere og Saksere for å nevne noen.
    Seinere har de tre områdene (Transsylvania, Wallachia og Moldova) som nå grovt sett utgjør Romania vært underlagt Ungarn, det Ottomanske empiriet, Østerrike (Habsburgerne) og Russland.
    I 1859 valgte Wallachia og Moldova samme person som prins og dannet i praksis grunnlaget for det moderne Romania. Ikke før 1918 og den Østerriskungarske kolapsen ble Transylvania en del av Romania.
    Landet var under kommunistisk styre i perioden 1945-1989 og fra 1965 til 1989 under Ceauşescu. Senere et demokrati.
    EUmedlem fra 2007.
    Geografisk domineres innlandet av Karpatfjellene som strekker seg til et maksimum på 2544moh. Mot Svartehavet av Donaudeltaet.
    Innbyggere i landet er ca 21,7mil. 89% er rumenere, 6,6% ungarere og 2,46% romani.
    Rumensk er utviklet fra dagligromersk (latin). Andre språk er ungarsk, romani og noe tysk blant de få gjenværende sakserne.
    Hovedreligion er kristen-ortodoks med romerskkatolisisme og protestantisme som største minoriteter (til sammen ca 8-9%).
    Økonomisk vokser landet raskt med en lav utenlandsgjeld og BNP/innbygger på ca 46% av EU-snitt.
    32% er sysselsatt i lindustri, mens 55% i tjenesteytende sektor og 32% i landbruket.
    Kunst- og kulturmessig preges landet av det geografiske møtet mellom sentraleuropa, østeuropa og Balkan og av sin brokete historie.

Kilde: Wikipedia.

 

Antakelig ble vi smålurt før vi kom oss fram til hotellet. Men skal man egentlig kalle det «luring» når begge parter føler seg rimelig fornøyde? Vi betalte iallfall 90 lei (ca 180 kroner) taksameterpris for 40 minutter i en bil på en strekning som merkelig nok viste seg å ta rundt 20 min neste dag da vi ble plukket opp av gårdeieren dit vi skulle være resten av oppholdet … Man får ta det med et smil. Uansett er det MYE billigere enn det vi betaler for 15 min hjem fra byen der vi bor i Norge.

Hotellet vi hadde valgt viste seg å ligge i et boligområde. Altså ikke så mye butikker og restauranter dessverre. Men et flott&billig sted i et stille og rolig strøk forøvrig. (Se gårsdagens post.) Resepsjonist-servitøren var en hyggelig, hjelpsom og imøtekommende dame og det samme var dagvakten. Vi fikk (til og med?) korrigerte (i vår favør) vekslepenger tilbake. Kanskje ikke alle rumenere var så ille uansett? Hotellet kan absolutt anbefales for folk som våger å trosse advarslene. 

Siden avstandene viste seg å være større enn det vi på forhånd trodde, og forarbeidet vårt litt for dårlig så ble det til at vi bare vandret litt i nærområdene i stedet for å jakte på de mer kjente severdighetene. På den måten så vi to flotte grøntanlegg. Vi brukte over 2 timer på å tusle rundt den kunstige innsjøen i tvillingparkene som visstnok er Titan Park/Balta Alba  og Alexandru Ioan Cuza Park. I ettertid har jeg funnet ut at det er en uhyggelig forhistorie til stedet – det var her man dumpet pestofrene og dekket dem med ulesket kalk og dermed ga den kunstige sjøen sitt tilnavn – Balta Alba (den hvite sjøen).

Tvillingparken Titan Park/Balta Alba  og Alexandru Ioan Cuza Park. Dette er den minste delen av vannet. Det strakk seg langt mot høyre og den smaleste delen var krysset av en hevet gjennomfartsåre. I bakgrunnen skimtes blokker fra Ceauşescu-perioden. Nå er de visstnok privatisert.

Se på blokkene. De er ikke akkurat «velholdte». I følge lokale kilder så ble slike statlige eiendomer rett og slett snikkonfiskert av de som hadde anledning da kommuniststyret falt. De fleste «gårdeierne» er der for kortsiktig profitt og i konflikt med beboerne om leilighetene oppfattes som selveie eller ikke. Resultatet er at ingen ivaretar felleskostnadene… kun sin egen boenhet.

Jeg vil vel si – ut ifra det vi fikk sett, og det vi i ettertid innså at vi burde ha sett, at byen absolutt er verd en langhelg. Men det krever nok bedre planlegging enn det vi gjorde. Vi tok det mye på sparket da undertegnede har en avresjon mot for mye planlegging av feriene. Vel – neste gang skal jeg planlegge litt mer.

Her er noen bilder som viser litt småting vi så på vår vandring i området.

IMG_9352 IMG_9363
Katt med egen trapp. Drueranke i 4 etasjer. Ingen druer i første, dessverre.
IMG_9358 IMG_9362
Fuglehus med kommunist-blokk-standard. I en av parkene.

En frukt- og grønthandler med verdens enkleste skilt. Stengt i dag.

 

Ad kriminalitet og fattigdom i byen – ja, det finnes fattigdom. Men vi så ikke direkte nød. Vi traff ingen tiggere (i motsetning til hva man gjør i Oslo).

I følge Wikipedia har andelen gatebarn&tiggere sunket radikalt siden toppen i begynnelsen av 90-tallet og det samme har tallene for kriminalitet. Voldelig kriminalitet er sjelden. Svindel, lommetyveri og andre måter å lure til seg penger og stæsj er dessverre ikke uvanlig – spesielt mot turister og spesielt i de sydligere strøkene av byen. Det ubetinget største kriminalitetsproblemet i Romania, korrupsjon, går ut over rumenerne, ikke turistene.

Jeg tar vare på noen linker til neste gang her – for jeg er rimelig sikker på at jeg vil tilbake.

    http://www.bucharest-for-travellers.com/bucharest_tourist_sights.php
    http://www.inyourpocket.com/romania/bucharest/sightseeing/category/2751-parksgardens.html?all_chapters=1
    http://www.romaniantourism.com/index.php?unde=bucur&id_cont=13

BTW: Det verste som skjedde oss i Bucharesti var en liten matforgiftning … 😀

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

8 Responses to Romania – Bucharesti

 1. Christine says:

  Spennende lesning. Øst Europa er upløyd mark for de fleste av oss. Romania forbinder man jo stort sett med Ceausescu og sniffende gatebarn. Har akkurat lest en reiseskildring hvor Romania var endel av reisen (Automobil av Morten. A. Strøksnes, anbefales forøvrig hvis man er interessert i Øst-Europa, veldig godt innblikk i folk, land, politikk og historien på en tidvis svært humoristisk måte). Jeg fikk inntrykk at «demokrati» når det gjelder Romania er begrepet trukket vel langt. Det betegnes som et overflatedemokrati, hvor det er gamle partipamper fra kommunisttiden som fremdeles styrer med jernhånd både statsapparatet, politiet, bankene og hæren, mens de fremdeles beriker seg selv på bekostning av befolkningen. Befolkningen blir stadig fattigere, mens tilbudet i butikkene blir stadig større og mer eksklusivt.
  Som resten av Øst Europa er kontrastene store, overgang fra kommunisme til demokrati har ikke vært enkel, og endel «goder» fra fortiden er borte og de nye godene er det et fåtall som kan benytte seg av.

 2. Linnemi says:

  Takk for flott og matnyttig reisebeskrivelse. 🙂

 3. Berit says:

  Stemmer i med Linnemi!
  Fint med litt motvekt mot alle skremslene. Det kommer sikkert an på hvor i Romania en er, det er sikkert mest kriminalitet (mot turister) rundt de verste turistfellene.

  • smgj says:

   Legg igjen de peneste smykkene og klærne hjemme – dress down og dra uten de flotteste koffertene. Med normalt bondevett, et våkent øye mot svindel/bondefangeri/lommetyveri og to sammen går det bra.

   • Berit says:

    Ikkeno’ problem, jeg er dressed down allerede. Men det blir vel heller Ungarn på meg. (Sentimentale grunner, var der som 14-åring) Hvis jeg klarer skaffe meg reisefølge.

 4. Bipbap says:

  Uvanlig og spennende reisemål 🙂 Det er nok som du sier de verste turistfellene som har mest kriminalitet. Og det kan like gjerne være Spania og Kanariøyene. Jeg har vært på flere «skumle» steder, men aldri hatt problemer. Derimot har akkurat de stedene gitt meg de største reise-opplevelsene 🙂

  • smgj says:

   Det er jeg enig i. Der det ferdes lite turister er det lite matnyttig med lommetyveri og turistrettet svindel. Innenlandske får fort nyss i sånne ting og da blir «markedet» for lite for tyvene/svindlerne. Så moralen er at man bør ferdes utenfor alfarvei. 😉

   Det er også dé stedene hvor man har en sjanse til å komme mer innpå innbyggerne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: