Romania – neste del

Det har vært vanskelig å komme igang med neste romaniadel. Vinklingen har vært veldig vanskelig for meg.

Enten kunne jeg skrive om hvordan vi opplevde det, eller jeg kan refortelle Huib sin versjon. Vi kom jo ikke inn på rumenerne selv siden vi ikke snakket språket og de ikke snakker engelsk – og Huib sin vinkling håper jeg var noe desillusjonert … Siden vår egentlig er mye tammere så ble det Huib&Bettina sin versjon. Men som sagt – det er andrehånds opplysninger.

I følge Huib&Bettina så er vinningstyverier heller regelen enn unntaket. Derav gjerdene rundt gårdsrommene, de 18 hundene (+3 hvalper ) og gjeterne. Etter deres utsagn kunne du ikke henge vasken på tørk over natta. Da risikerte du å treffe naboen ikledt din skjorte dagen etter. Det samme gjalt ved i fellesalmenningen og mais i åkeren osv.

På den annen side – når man har et landbruksregelverk som blir brukt til å motarbeide innbyggerne… Huib fortalte at nå skattelegges man ekstra om man har mer enn 2 kyr. Årsaken? Jo – EU subsidierer bønder med MER enn 2 kyr… og landbruksmyndighetene ville heller ha subsidiene i lomma enn å dele dem ut. Sånne ting gjør det ikke lett for landets innbyggere.

Alkoholforbruket var skremmende… Ref behovet for fellesdestilleri. En ekstra påskjønnelse for en bra arbeidsdag kunne være et par melkeglass sprit.

Og arbeidskraften var særdeles ustabil. I området var daglønner vanlig – Huib og Bettina slet med å gjennomføre ukelønner. Det vanlige der var 6dagers uke og 12timers dag, men effektiviteten var ikke høyere enn det vi gjør på en 8timersdag etter det vi kunne se. Og de kunne aldri være 100% sikre på at arbeidsfolkene faktisk kom neste dag – eller hadde sluttet for å prøve lykken i Italia/Spania/Tyskland uten å si ifra. I helga da vi kom var det én av arbeidstakerne som ikke møtte og Huib fortalte at han antakelig hadde vært innblandet i «noe» siden politiet hadde vært på døra og lurt på om Huib hadde sett ham … Fasinerende og utrolig å tro og forstå for oss med 3-6 måneders oppsigelsestid …

Huib mente deres område var «holdt nede» i forhold til resten av Romania siden andelen romani der var over 50%. Rumenerne har ikke behandlet denne minoriteten bra … inntil 1945 også via deporteringer med store tapstall. Han mente også at dette var en medvirkende årsak til de uhyggelig dårlige skolene i området.

Et annet problem rumenerne sliter med er at de rett og slett ikke vet hvem som eier hva lenger. Kommunisme og deretter oppløsningen av den har ført til at folk har «tatt til eie» de stedene der de bodde (ofte steder de ble plassert under kommunismen, gjerne etter å ha blitt flyttet på). Dette fører til konflikt med de som førsøker å vende tilbake nå etter kommunismens fall. Samt at en del av de som flytter – bare flytter… og ikke kommer tilbake.

Likevel eier de jo egentlig både jord og hus der de reiste ifra. Huib sa at den eneste måten å sikkert overta jord på der var å få alle de tilgensende naboene til å underskrive på din eiendomstrett til jorda. Bare det å finne tilgrensende var en vanskelig oppgave… og deretter sørge for underskrifter. I sånne tilfelle blir det fryktelig lett å korruptere seg.

Huib og Bettina sin bakgrunn var iallfall at han var en tidligere kunstner (hadde drevet aktivt med hest kun i fram til 20-årene, men da som yrke) og hun var opprinnelig advokat, men ble kraftig nakkeskadd (hjerneskadd) i en bilulykke for nærmere 20 år siden. Nå er de begge i 50-årene og har drevet dette stedet i knappe 10 år på delvis idealistisk basis. Antakelig en del av årsaken til desillusjonen – håper jeg.

Men igjen – for vår del foreløp turen i idyll. En 100grams sjokolade kostet 2 lei – ca 4 norske kroner… Kan en kvinne ha det bedre? 😉 Og for oss som slipper å være der hele året var det mye sjarmerende og romantisk. Selv om Shabby chic ikke helt er min stil.

Reklamer

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

2 Responses to Romania – neste del

  1. Linnemi says:

    Godt å bli minnet på hvor bra vi har det på det jevne her hjemme.

  2. Anita K. says:

    Så bra innlegg. Det er greit å dyrke den shabby stilen, men for de som må leve med det – vel… 🙄

    Skremmende det at EU-subsidier går i lomma til de korrupte. Skjønner godt at de blir trøtts og desillusjonerte.

    Og for en ustabil innsats fra staben. Brrr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: