Strikkeoppskrift for dummies: raggsokker/ullsokker

Den beste måten å lære en ting på er som kjent å lære det bort …

Garn: Mor Åse Raggegarn, Det går med 2,5-3 nøster for et par i denne størrelsen.

5 pinner i 2,5. (Garnet er oppgitt til pinner i str 3,5, men jeg foretrekker stramt ribbestrikk da den blir mer elastisk.)
Til hjelp: to store sikkerhetsnåler, heklekrok som passer garnet (f.eks str 2).

Opplegg
Opplegg: 14+14+14+14 (56masker) fordelt på fire pinner. Jeg bruker oppleggsmetoden vist her. Andre metoder kan beskues her. Med min strikkefasthet på disse pinnene blir dette passe til en damesokk (str 40). Jeg strikker nokså stramt så for andre blir dette muligens en herresokk.

Leggen – ribbestrikk
Strikk 2rett+2vrang rundt. ca 50 omganger blir for meg passe lengde. (Sokkene som er avbildet er med 40 omganger skaft – litt for kort, men ikke så kort at jeg rekker opp. 😉 )Mål fra ankelkulen og opp for å finne passe skaftlengde. Det er gjerne like langt som fra tå til hæl. (Et par gamle, passende sokker kan også brukes som mål.)

Hæl uten opplukk – teskjeoppskrift
Sett av halvparten av maskene (28) på en rundpinne – eller noe annet som gjør at du ikke mister masker. En lang pinne med vinkork tredd på begge ender gjør samme nytte. Disse maskene skal siden bli vristen av sokken. Pass på at du deler en ribbe midt på når du setter bort masker.

De andre 28 maskene blir til hælen. Disse strikkes rett den ene veien og vrang tilbake (glattstrikk).

Første rad: Strikk 27 masker rett, sett den 28. over på en sikkerhetsnål ustrikket. Snu og strikk andre rad.

Andre rad: Strikk 26 masker vrang tilbake, sett den 27. over på en sikkerhetsnål ustrikket. Snu og strikk tredje rad.

Tredje rad: Strikk 25 masker rett, sett den 26. over på sikkerhetsnålen ustrikket. Snu og strikk fjerde rad.

Fortsett å strikke annenhver omgang rett og vrang fram og tilbake og samtidig ta av en maske pr omgang til det er 8 masker igjen på pinnen og 10 på hver sikkerhetsnål. (Antallet masker igjen på pinnen avgjør hvor «spiss» hælen blir.)

Nå skal hælen økes opp tilbake til det opprinnelige maskeantallet.

Strikk de 8 maskene. Kontroller at du til sammen har 28 masker på sikkerhetsnålene&pinnen (+ 28 på rundpinnen = 56 totalt).

Jeg setter her hælmaskene på to pinner. Fire masker på hver pinne.

Ta opp tråden mellom siste maske på den siste pinnen og første maske på sikkerhetsnålen og sett den på høyre pinne ustrikket og vridd. (Vridd for å unngå hull langs bøyen på hælen.) Ta førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen. Strikk denne masken. Du skal nå ha 4 masker på den ene hæl-pinnen og 6 på den andre hæl-pinnen – totalt 10 «masker» (+ en løspinne til å jobbe videre med).

Snu arbeidet for å begynne neste omgang. Strikk nå den første masken sammen med tråden du tok opp før du inkluderte masken fra sikkerhetsnålen. Strikk resten av maskene på pinnen som normalt. Du skal nå ha til sammen 9 masker på hælpinnene.

Fortsett å avslutte hver omgang med å ta opp vridd tråd før du inkluderer og strikker en maske fra sikkerhetsnålen. Begynn hver ny omgang med å strikke to masker sammen før du strikker ut omgangen. Kontroller at maskeantallet totalt er 56 etter hver sammenstrikking. Fortsett slik til sikkerhetsnålene er tomme.

Foten
Nå skal du igjen strikke rundt. Jeg setter nå de 28 maskene jeg satte bort på rundpinne i begynnelsen av hælen tilbake på to vanlige pinner. Nå skal de jo være med i strikkingen igjen. Fortsett med ribbestrikk (2rett, 2 vrang) på det som var «satt bort» i sted. Dette blir oversiden av foten – vristen. Strikk glattstrikk (rett) på såledelen (=fortsettelsen av maskene i hælen).

Fortsett til sokken når fram til midt på lilletåa eller lilletåtuppen. Prøv sokken underveis og juster gjerne fellingen etter din fot. Stopp for tåfelling etter å ha strikket vristen.

Tå med sidefellinger – teskjeoppskrift
Dette er en rund og flat tå, egnet for sokker til voksne. Tåa felles inn fra begge sidene på foten, ikke jevnt rundt hele tuppen som er mer vanlig på barnesokker. Jeg begynner fellingen på undersiden av sokken, på glattstrikken.

Første undersidepinne: Strikk 1 maske. Før 1 maske ustrikket over på høyre pinne. Strikk neste (tredje) maske. Ta masken du førte over på høyre pinne ustrikket over den masken du strikket sist. Du skal nå ha to masker på høyre pinne. Strikk glattstrikk ut pinnen. Du har igjen 13 masker på pinnen.

Andre undersidepinne: Strikk glattstrikk til det gjenstår tre masker på venstre pinne. Strikk de to førstkommende maskene sammen. Strikk siste maske på venstre pinne som vanlig. Du har igjen 13 masker på pinnen.

Jeg går nå bort fra ribbestrikk på oversiden, og strikker tåen i glattstrikk (rett) hele veien rundt.

Første oversidepinne: Strikk 1 maske. Før 1 maske ustrikket over på høyre pinne. Strikk neste (tredje) maske. Ta masken du førte over på høyre pinne ustrikket over den masken du strikket sist. Du skal nå ha to masker på høyre pinne. Strikk glattstrikk ut pinnen. Du har igjen 13 masker på pinnen.

Andre oversidepinne: Strikk glattstrikk til det gjenstår tre masker på venstre pinne. Strikk de to førstkommende maskene sammen. Strikk siste maske på venstre pinne som vanlig. Du har igjen 13 masker på pinnen.

Strikk 3 omganger rett. Fell så en omgang på samme måte som beskrevet over. Du skal nå ha 12 masker på hver pinne.

Strikk 2 omganger rett. Fell en omgang til fram til 11 masker pr pinne. Strikk en omgang rett.

Herfra felles det på annenhver omgang og rettstrikkes annenhver omgang til du har 7 masker på hver pinne. Deretter feller du på hver omgang til du har 4 masker på hver pinne. Med litt erfaring kan man justere fellingshastigheten etter foten sokken skal på. 🙂

Tåfelling med heklekrok
Finn en heklekrok som passer garnet. Ta av garnet 40 cm fra sokken (slik at du har 40 cm til felling og festing). Tre alle maskene over på to pinner slik at du har en pinne for undersiden av sokken og en pinne for oversiden.

Sett så maskene over på én pinne ved å ta en maske fra annenhver opprinnelig pinne over på en tredje pinne. Fortsett til begge de opprinnelige pinnene er tomme og alle maskene er på den nye pinnen. Masken hvor tråden henger ut skal være sist på pinnen.

 

Hold pinnen slik at tråden stikker ut til venstre. Stikk heklekroken gjennom de to siste maskene og trekk tråden helt gjennom maskene. Gjenta til det gjenstår to masker på pinnen.

Når det er kun to masker igjen –  tar jeg den ytterste høyre masken over den masken som er lengst inn mot midten av sokken. (For at sokken ikke skal få «horn».) Så hekler jeg tråden fast mot motsatt side av tåa. Hvordan du gjør dette er ikke så viktig bare du får en tå som passer foten og en tråd som ikke rakner bort.

Alternativ tå
Alternativt kan man fortsette fellingen til det kun er to masker igjen pr pinne og trekke igjennom tråden. Da må trådenden festes på innsiden av tåa etterpå. Denne tåa blir litt spissere og lengre. 

Bruk til slutt heklekroken til å feste alle trådene godt.

Gjenta én sokk til. 😉

Så er det bare å ta fatt på neste UFO.

Edit: Jeg ser det er mye treff på denne posten. Jeg håper at dere som kanskje forsøker dere kan legge igjen en liten hilsen? Enten det er for å spørre om eventuelle uklare forklaringer eller om det er for å fortelle at dere har forsøkt oppskriften? Det hadde vært veldig hyggelig med tilbakemelding. 😀

Reklame

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

137 Responses to Strikkeoppskrift for dummies: raggsokker/ullsokker

 1. Randine says:

  Fine sokker og en imponerende oppskrift.
  Kanskje skal jeg prøve meg på den helfellingen en gang…

  Ha en fin sokkestrikkedag!

 2. Marit says:

  Den der skal jeg prøve meg på en gang, tror jeg da…Jeg strikket sokker en gang i fjern fortid, men det er glemt hvordan det var. Men å strikke genser med ragalandfelling sitter i hodet uten oppskrift. rart hva som fester seg der… 😉

  Ha en fin dag!

 3. Mona says:

  Flotte sokker, og en enkel og forståerlig oppskrift!
  Takk; da blir det nok sokker her i huset, også!

  • smgj says:

   Grisehyggelig om noen skjønner oppskriften og bruker den. Ikke nøl med å spørre om det er noe som er uklart.
   … Og, velkommen hit!

   • Tess says:

    Kan du lage en video om hvordan man legger opp maskene fra der man gjort hælkappa og skal begynnemed overdelen hvis du skjønner hva jeg mener 😉
    Du har skrevet på en god måte men jeg skjønner ikke de med hælen.. Hode mitt er ikke helt i orden har jeg merket 😛

    • smgj says:

     Hei! Takk for skryt. Jeg har ikke anledning til å lage noen video, men spør du, så skal jeg forsøke å forklare på en annen måte?

 4. 00shumei00 says:

  Har letet lenge etter en skikkelig god og enkel sokkeoppskrift (er ikke så flink til å strikke, har nettopp begynt å interessere meg for det) og så kom jeg over din side. Den virket veldig fin og forståelig, men det eneste problemet her blir størrelsen. Det blir altfor stort med str. 40, selv har jeg bare 38. Hvordan kan jeg klare å få til en mindre sokk, men med samme framgangsmåte?

  • smgj says:

   Dersom du strikker like stramt som meg så kan du bruke oppskriften slik den er. Skaftet er jo elastisk og passer nok «hele damestørrelseserien». Lengden på skaftet avpasser du slik du synes (orker 😉 ). Foten tror jeg også vil gå greit i bredden siden oversiden er i ribbestrikk og dermed elastisk. Da er det bare lengden på selve foten du må tilpasse og det gjør du med å strikke til midten av DIN lilletå før du feller.

   Lykke til!

 5. Martin says:

  Hei.
  Jeg har nå kommet så lang i tåfellingen at jeg har alle maskene på en pinne. Jeg forstår ikke helt hva jeg skal gjøre. om jeg stikker heklekroken gjennom to og drar tråden helt igjennom, blir det jo i pinsippet som å dra tråden gejnnom alle maskene. eller skal jeg bruke løkken til noe?

  • smgj says:

   Ah – beklager at jeg ikke så kommentaren din før nå. Gratulerer med så godt som ferdig sokk! Du har helt rett – prinsippet er å trekke tråden gjennom alle maskene, det er bare enklere å gjøre det to og to, synes jeg. (Jeg smetter først den bakerste masken over den nest bakerste på pinnen for å unngå «tupp», men det er nok bare pedanten i meg.)

   • Martin says:

    Kunne du tatt et bilde av en tupp så jeg ser hvordan det skal se ut?

    • smgj says:

     Det må i så fall bli seinere. Men det er som du sier – når du har alle maskene på én pinne – maskene fra ulike sider av sokken annenhver – som på bildet «tredd på en pinne» – så lager du en litt stor løkke av den maska som tråden henger i og trekker denne løkka gjennom langsmed pinnen. Når du er helt igjennom med løkka fortsetter du å trekke i tråden til det ikke er noen løkke lenger. I beskrivelsen har jeg bare trukket igjennom to og to masker, i stedet for å trekke gjennom alle 16 på en gang.

 6. Barbro says:

  Endelig en oppskrift som så enkel og grei ut.. Tusen takk. Gleder meg til å prøve nå 😉

 7. nissemann says:

  Takk for oppskrift, jeg skal prøve denne. Må friske opp igjen hvordan jeg strikker vrange masker, er litt usikker på det. Men skjønte prinsippet med både hæl og tå i hvert fall. Har kjøpt garn og lånt strikkepinner av min mor, men hun strikker med bare fire pinner – mens alle andre bruker fem. Hilsen en mann som har bestemt seg for å gi hjemmelagede bursdagsgaver i hele 2010…

 8. Grethe says:

  Heia
  jeg stikker sokkene og har kommet til der du skal ta tråden mellom siste maske og en fra sikkerhetsnålen, men skjønner ikke hvor jeg skal putte dem hehe hva med de 8 maskene du allerede har på den venstre pinnen ? er ikke helt strikke vant .Tusen hjertelig takk for en ellers så lett oppskrift :O)

  • smgj says:

   Beklager at jeg så denne seint… :red:

   Skal vi se: «Ta opp tråden mellom siste maske på pinnen og første maske på sikkerhetsnålen og sett den på høyre pinne ustrikket og vridd. (Vridd for å unngå hull langs bøyen på hælen.) Ta førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen. »

   Det er her du står fast? Dersom du har maskene på VENSTRE pinne på dette tidspunkt har du snudd litt for tidlig, tenker jeg? (Med mindre du er venstrehendt og strikker speilvendt, da?)

   Poenget er at når du har 8 masker på høyre pinne og 10 masker på sikkerhetsnålen og ingen på venstre pinne. Da tar du opp tråden mellom høyre strikkepinne og venstre sikkerhetsnål, og vrir løkka mens du setter den på høyre pinne. Så tar du førstkommende maske fra sikkrehetsnåla over på venstre pinne. Du har nå 8 masker på høyre pinne+ en vridd løkke, på venstre pinne har du én maske. Strikk denne masken over fra venstre til høyre pinne som vanlig. Snu arbeidet.

   Strikk nå de to første maskene på pinnen sammen (egentlig en maske + den vridde greia fra forrige omgang.)

   Hjalp det?

 9. Grethe says:

  Hei igjen
  Ja nå tror jeg at jeg har det ,tror at jeg har glemt og strikke tilbake lol.
  Tusen tusen takk skal nå sette meg ned og gjøre den ferdig :O)

 10. Grethe says:

  Hei
  det er meg maskråka igjen.
  nå lurer jeg på hvilken tråd er det jeg ta mellom maskene? er det den jeg strikker med eller lage en ny maske ?
  og vist jeg ta en fra sikkerhetsnålen og vrir den inn på høyre og tar den første på nåla blir det da ikke 9 på den ene og 1 på den andre?
  elleer er det noe jeg mister her hehe

  takk igjen :O)

  • smgj says:

   Du skal ta opp den tråden som «fører fra siste maske på høyre pinne» og bort til sikkerhetsnåla. Og sette den vridd på høyre pinne.

   Nesten slik som vist i punkt 2 her:
   http://www.garnstudio.com/lang/no/skole/strikk_oke.php
   (pinnen til venstre på bildet er sikkerhetsnåla hos deg)

   MEN – på bildet strikker de den vridde opplukkede. Det skal IKKE du gjøre. Bare sett den på den høyre pinnen og gå videre til å strikke den første maska på sikkerhetsnåla.

   Den masken du tar fra sikkerhetsnåla skal du altså IKKE vri, men strikke. 😉

   • smgj says:

    Fikk jeg til å forklare forståelig? Eller blir det bare verre? :S

    • Grethe says:

     hei igjen
     det ser mer forståelig nå, har hatt syke tvillinger sånn at jeg har ikke kommet meg til og strikke ennu , men skal begynne i morra

     tusen takk for forklaringen og linken:O)

     • smgj says:

      Får håpe det virker. Syke tvillinger høres ikke greit ut – dobbelt opp av både det som er riktig og det som er galt!

     • Grethe says:

      HEIA
      har akkurat sutte meg ned for og prøve det du sist beskrev til meg og BINGO jeg klarte det yipppiiieeee :O)
      Så tusen tusen takk

     • smgj says:

      Da ble jeg glad. 🙂

     • Grethe says:

      Heia
      Er nå ferdig med en sokk og den ble ikke så fin , men jeg vet nå hvordan jeg gjør det takk til deg .
      Så tusen takk for alt du har fortalt meg hvordan det skal gjøres ,neste sokk blir sikkeert bedre må bare øve til den blir fin

      Tusen tusen takk :0)

     • smgj says:

      Øvelse gjør mester. 😉 Artig at du skjønte det meste av amatørforklaringene mine.

 11. ida says:

  Hei 🙂 nå har jeg strikket 2 par sokker etter din oppskrift, å jeg som trodde jeg ikke kunne strikke. Så tusen takk for at du har laget oppskrifta 🙂

 12. Spiderdama says:

  Jeg fulgte oppskriften og dette ble knallbra! Mannen i huset er fornøyd:-)

 13. Astrid says:

  Hei! Tusen takk for at du har lagt ut denne utrooolig bra t-skje oppskriften!! Nå har jeg strikket 1 par,- å med denne oppskrifta gikk det suuuper bra! Jeg har aldri strikket noe mer enn ett skjerf i hele mitt liv før! Så tuuusen takk!!

 14. smgj says:

  Så gøy! Spiderdama må også huske å strikke til seg selv. 😉
  Astrid – kjempemessig. Tror ikke æren er min, du må ha lagt kjempeinnsats inn dersom du ikke har strikket mer før.

 15. TLLee says:

  Hei!
  Ble så glad da jeg kom over siden din,kjempeflott og forståelig oppskrift!
  Men jeg skal strikke et par sokker i størrelse 43, og lurer på om du har forslag på antall masker da?

  • smgj says:

   Hei, og velkommen. Jeg har ikke strikket herresokker selv, men ser at oppskrifter for samme garn opererer med 16 masker på hver pinne (64 totalt) – men dette avhenger altså også av hvor stramt du strikker. Ev. kan man også justere litt med en pinnestørrelse opp eller ned, eller tove dem litt dersom de blir litt for store. Du kan jo strikke en legg og prøve om den sitter greit?
   Husk også at resten av oppskriften må endres i hht det masketallet du ender opp med.

 16. Stein Erik says:

  Hei!
  Da jeg var yngre syntes jeg alltid at de kjedeligste julegavene jeg fikk var hjemmestrikkede ullsokker. Når mine strikkende bestemødre og -fedre(!) ikke lenger lever får jeg tårer i øya bare av å tenke tilbake på at jeg ikke satte mer pris på disse gavene, for nå vet jeg ingen i familien som gidder å gjøre noe sånt, så nå har jeg faktisk bestemt meg for å kjøpe garn og det utstyret du her beskriver og gå i gang selv. Har tidligere strikket et par selbuvotter så jeg er ikke helt fremmed for slik arbeid. Tusen takk for svært detaljert og god oppskrift! Den inspirerte meg mer enn nok 🙂

 17. bella says:

  Hei, syns oppskriften ser super ut! Takk for at du legger den ut. Men lurer på om du vet hvor mange masker jeg trenger hvis jeg skal lage de til å passe en tre åring med str 26 i sko? Jeg er ikke noe god på å regne om str.

 18. Hanne says:

  Hei. denne oppskriften ser det ut til at jeg kan klare – tusen takk! Men ett spørsmål: du skriver «Pass på at du deler en ribbe midt på når du setter bort masker.» helt i starten av forklaring på hæl, hva betyr dette?

  Håper du kan hjelpe, tror (kanskje?) jeg forstår resten 🙂

  • smgj says:

   En ribbe er den loddrette stripen laget av 2 rette (mellom 2 vrange foran og 2 vrange bak). Når du skal sette bort halvparten av totalantallet masker skal du altså passe på at de du setter bort begynner slik: 1 rett, 2 vrang, 2 rett osv… og slutter med 2 rett, 2 vrang, 1 rett.
   Det fungerer like godt om du deler mellom to vrange, men det er nå liksom sånn det «skal» være da. Da får du et ryddig antall striper framover sokken. Spør igjen om jeg ikke forklarte meg forståelig!

 19. Gro says:

  Nå har jeg strikka ferdig mitt første raggsokk par, så nå får fadern ragger til jul. Takk for hjelpen. 🙂

 20. Bjørg says:

  Har strikket sokker i mange år men aldri på denne måten. Uten å plukke opp masker (det kjedelige), og jeg har heller aldri brukt heklenål. Det skal bli spennende å prøve 🙂

 21. nybegynner says:

  Hei,

  Jeg er ferdig med å felle helen ned til 8 masker. Hva gjør jeg i oppøkningsdelen når jeg begynner en vrang omgang? Skal sikkerhetnål-maske + vridd løkke strikkes vrangt eller rett? Og når jeg avslutter en vrang omgang, skal da den enslige masken som er tatt over fra sikkerhetsnålen til den venstre pinne strikkes vrangt eller rett over på høyre pinne?

  Håper du forstår spørsmålet 🙂

  • nybegynner says:

   jeg mente selvsagt å skrive at jeg var ferdig med å minske (ikke «felle») ned til 8 masker 🙂

   • smgj says:

    Hei – du er godt i gang! Om du skal strikke dem «riktig» så strikker du maskene (begge de ulike du snakker om) på samme måte som resten av omgangen er strikket.
    Alle masker strikkes på samme måte fram til «snu arbeidet». Jobber du med en rett omgang er alle masker og sammenstrikkingen rette – jobber du med en vrang omgang er masker og sammenstrikkinger vrange.

    Ble dette forståelig? Hvis ikke – spør igjen.

    • nybegynner says:

     hei igjen,
     tusen takk for at du svarte så fort. Jeg tror jeg gjorde som du sa. 🙂 Det ble noen små hull langs bøyen og generelt litt klumpete, men kanskje det blir penere på neste sokk 🙂

 22. Marit says:

  Kommet til den første foten, utrolig kjekt innlegg. Veldig greit å forstå hva du mener. Du kunne ikke skrevet et innlegg om hvordan feste tråder. Jeg er fryktelig dårlig på det…

  • smgj says:

   Jeg tar en stoppenål og trer tråden nedover noen masker helt vilkårlig med korte hopp. Helst på innsiden av arbeidet, da. Og så forsøker jeg å sørge for å gjøre en U-sving med festingen av tråden. Innbiller meg at den ikke løsner så lett da. 🙂 Når man fester trådene på innsiden er det ikke så farlig. (Hvis du må bytte nøste kan du knyte sammen trådene slik at du har to ender som du fester på hver sin side av knuten, eller du kan «flise opp» begge trådene før du legger dem «annføtes» og tover dem sammen. Da får du en bit tjukkere tråd å strikke med, men slipper å feste tråder.)

 23. Gutt på 13 år says:

  Er nesten kommet til hælen på mine sokker. jeg strikker med sandesgarn duett. jeg flettet litt inni ribbene i en runde og synes at det ble fint, men jeg skjønner ikke helt hva man skal gjøre etter at man her fører dem over på sikkerhetsnålene. jeg har lett lenge etter sokkeppskrift og dette var den beste jeg fant. Skal man ha flere sikkerhetsnåler???

 24. Gutt på 13 år says:

  Du skal nå ha 4 masker på den ene pinnen og 6 på den siste pinnen – totalt 10 “masker”.
  jeg skjønte ikke denne delen. skal jeg gjenta?? eller.hva skal man gjøre

  • smgj says:

   Hva er det du ikke forstår?
   Når du har gjennomført «Ta opp tråden mellom siste maske på pinnen og første maske på sikkerhetsnålen og sett den på høyre pinne ustrikket og vridd. (Vridd for å unngå hull langs bøyen på hælen.) Ta førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen. Strikk denne masken.»

   Så skal resultatet være at du har 6 masker på den pinnen du nettopp ble ferdig med (2 mer enn før) og 4 masker på den andre pinnen. Det er bare skrevet slik at du skal vite at du har fått 2 masker til på en av pinnene og at dette er riktig.

   Så fortsetter du med neste avsnitt:
   Snu arbeidet for å begynne neste omgang. Strikk nå den første masken sammen med tråden du tok opp før du inkluderte masken fra sikkerhetsnålen. Strikk resten av maskene på pinnen som normalt. Du skal nå ha til sammen 9 masker på hælpinnene.

 25. Gutt på 13 år says:

  unnskyld at jeg maser men hvodan skal jeg strikke foten. med 4 eller 2 pinner??

  • smgj says:

   Ingen fare. Jeg strikker foten på samme måte som skaftet – med 4 pinner. Du har 2 pinner fra før + rundpinnen ned den halvparten av maskene som du «satte bort» mens du strikket hælen. Disse maskene satte jeg tilbake til 2 pinner igjen – slik at «pinnekonfigurasjonen» er slik den var hel i begynnelsen av sokken. (Rundpinnen brukte jeg bare midlertidig for å slippe «maskefall» under hælstrikkingen.)

 26. Huldr says:

  Hei! Jeg strikket mitt første par sokker etter oppskriften din sist høst og ville bare si tusen takk for fin oppskrift 🙂 Jeg brukte forresten pinne nr 3 da jeg syntes 2 1/2 ble litt spinkle til det grove garnet, så da ble det herresokker, og de ble ganske bra!

  • smgj says:

   Nå ble jeg glad! (Og siden jeg er syk og synes synd på meg selv 😉 så var det ekstra velkomment.) Pinner og masker og størrelser finner du (har du funnet) ut av etter hvert! En pinnestørrelse opp og 4 masker mindre er en annen mulighet. Eller litt tynnere garn.

 27. Tilbaketråkk: Oppskrift på raggsokker | Strikkeoppskrift.com

 28. Annta says:

  Jeg skal strikke et par damesokker (julegave) i str 42, men syns sokkene blir så smale og lange i foten. Selv bruker jeg str 38, så jeg kan ikke teste de på mine egne føtter heller. Hvordan gjør jeg det for å øke til str 42 istedenfor 40?

 29. sissel says:

  Hei, prøver meg på denne, og har lest gjennom både oppskriften og spørsmål og svar under her også… Men må innrømme at jeg sliter med denne… Helen…. er kommet til at de maskene som skal stå på nålen er der. og de resterende på pinnen. ( i mitt tilfelle er det en barne sokk, har 6 masker som skal være midt under foten, og 7 på sidene… ) men prinsippet skal være det samme… det jeg ikke skjønner er når du har tatt opp ei maske, krysset den og satt den på høyre pinne… so far so good.. ta opp førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen. ja den skjønner jeg…. men du skal nå ha 4 masker på den ene pinnen… jeg har bare den ene… den som jeg har tatt fra nålen og ikke noe mer… på den andre pinnen har jeg de maskene som var der+ den som er tatt opp…. så hvordan får du 4 masker ut av en?????

  • smgj says:

   Det er en liten feil i oppskrifta der. Jeg ser at jeg har delt de åtte hælmaskene på to pinner (4+4=8) uten å skrive det. Så i det avsnittet jobber jeg med 3 pinner, ikke to. To stk med 4 masker på hver og en tom pinne. Når du jobber deg gjennom avsnittet så vil de 4 maskene lengst bort fra tråden være uendret, mens man vil øke opp til 6 på pinnen nærmest tråden før omgangen er ferdig. Når man så snur arbeidet vil man på den pinnen med 6 masker strikke de to første sammen og ha igjen 5 masker på denne pinnen.

   Jeg har redigert avsnittet litt.

   Hjelper det?

 30. Ingrid Førland says:

  Har tråkket på glasskår og sittet en hel uke med foten på en krakk… Holdt på å kjede meg ihjel inntil jeg fant oppskriften din og begynte å strikke! Tusen takk! Skal vise sokkene på jobben imorgen.

  Hilsen Ingrid med krykkene

 31. camilla says:

  Hei.
  Etter mye leting på nett etter den «perfekte» sokke oppskriften så endte jeg opp med din. 🙂 Men nå sitter jeg her og plages med hæl-fellingen..

  Jeg har strikket leggen, delt opp maskene på to pinner, og strikket frem og tilbake, og sett masker vekk. og er nå kommet til der jeg har 8 masker. Har opplegget slik at jeg har rett siden mot meg. og har delt de 8 maskene over på to pinner (4 på hver)

  «Ta opp tråden mellom siste maske på den siste pinnen og første maske på sikkerhetsnålen og sett den på høyre pinne ustrikket og vridd. (Vridd for å unngå hull langs bøyen på hælen.)» så langt så bra. «Ta førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen.» Skjønner hva jeg skal gjøre med masken, men jeg har ingen tom pinne? :S (eller er det den jeg jobber med?)

  kanskje jeg har gjort feil.? Når jeg ser på opplegget mitt, så har jeg hælen mot meg med rettsiden, på høyre pinne har jeg de 4 maske som jeg satt over der når jeg delte de opprinelige 8, og på venstre pinne har jeg de andre 4 maskene pluss den masken som jeg har etter at jeg tok opp tråden og satt den vridd på altså 5 m, og så har jeg jo en tom pinne som jeg jobber med..

  «Strikk denne masken. Du skal nå ha 4 masker på den ene hæl-pinnen og 6 på den andre hæl-pinnen – totalt 10 “masker” (+ en løspinne til å jobbe videre med).» Hmm, skjønner ikke helt hvordan jeg skal få strikket denne, hvis det er slik jeg tror så har jeg jo tråden (fra nøste) den jeg skal strikke med, mellom to masker 2 masker lengre bak på pinnen.

  Håper du forstår hva jeg mener og hvor jeg er i strikkingen.

  • smgj says:

   Hei, så hyggelig at du prøver!
   Jeg er litt usikker på om du er midt på hælen, eller om du er på en side av hælen og har snudd arbeidet. Begge deler er feil. 😉

   Du skal være «ferdigstrikket omgang, men før du snur arbeidet». Du skal på dette tidspunkt ha 3 pinner i spill. Du har de to med fire masker på hver (totalt 8 ) + den tomme «strikkepinnen». En pinne med 4 masker henger løst til høyre side, den andre pinnen med 4 masker holder man i høyre hånd. I venstre hånd har man nå en tom pinne, og på venstre side av arbeidet henger sikkerhetsnålen med de «bortsatte» maskene. Det er altså denne posisjonen og denne (tredje) tomme pinnen jeg jobber ut fra.
   Kommer du videre herfra?

   Fra denne posisjonen skal det gå å fortsette med
   Ta opp tråden mellom siste maske på den siste pinnen og første maske på sikkerhetsnålen og sett den på høyre pinne ustrikket og vridd. (Vridd for å unngå hull langs bøyen på hælen.) Ta førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen.

   Kontakt meg igjen om dette ikke hjelper deg videre. 🙂

 32. camilla says:

  Hei igjen. Takk for fort svar.

  uff, nå er jeg lei av å plages. Tror du at du kunne skrevet for meg skikkelig baby steg for baby steg nøyaktig hvordan jeg skal gjøre det etter at jeg har tatt bort halvparten av maskene og skal begynne fellingen. På forhånd takk!

  • smgj says:

   Har du forsøkt å holde arbeidet slik jeg beskriver i forrige kommentar? Det er ikke så enkelt for meg å skrive mer babysteps enn det jeg har skrevet fordi at for meg så er det der babysteps…

   Det som er viktig i det avsnittet er altså at du har arbeidet som beskrevet. Begge pinnene med hælmasker skal ligge mot høyre, og være ferdigstrikket og tråden skal være helt til venstre på arbeidet (mellom hælen og overfoten).

   Dette avsnittet under skal altså gjøres på slutten av pinnen, før du snur arbeidet og strikker neste rad på hælen.
   «Ta opp tråden mellom siste maske på den siste pinnen og første maske på sikkerhetsnålen og sett den på høyre pinne ustrikket og vridd. (Vridd for å unngå hull langs bøyen på hælen.) Ta førstkommende maske på sikkerhetsnålen og sett den over (på den nå tomme) venstrepinnen»

 33. Liv Lofthus says:

  Endelig en oppskrift det går ann å forstå! Jeg har lett rundt etter gode oppskrifter på hælen, dette var kjempebra!!

 34. Maria Andersen says:

  Jeg trodde jeg kunnes strikke sokker, men alle jeg har prøvd å lage i det siste har blitt for tranger og for små. Med denne oppskriften klarte jeg endelig å lage en sokk som passer! Og det var lettere enn de oppskriftene jeg har prøvd før. Veldig fin oppskrift!

  • smgj says:

   Det var en utrolig hyggelig tilbakemelding å få! Tusen takk!

   • Maria says:

    Nå kan jeg oppskriften din utenat 😀 Har hamstra inn mer garn i dag, og snart har jeg sokker så det flyr etter 😀 Det er så morsommere å jobbe med noe som faktisk blir noe! 😀

    God helg!

    • smgj says:

     Hey! Jeg kan ikke oppskriften utenat engang! 🙂

     • Maria says:

      Jeg lærer med hendene, så når jeg har gjort noe mer enn én gang med dem sitter det godt 😀 Og dette er en veldig mye enklere oppskrift enn de andre jeg har prøvd 😉

 35. Huldr says:

  Hei igjen smgj! Det har gått litt tid siden første sokkepar, men nå er jeg i gang igjen. Har et lite garnstæsj med Mor Aase nemlig … synes det er et tungt garn å strikke av, men sokkene blir knallfine! Liker så godt den elegante hælfellingen denne oppskriften gir! Denne gangen strikker jeg strammere (fortsatt pinne tre og samme maskeantall) og sokkene blir passe til en ikke veldig liten damefot (min). I tillegg har jeg plukket opp et tips et annet sted om å forsterke hælen ved å ta annenhver maske løst av på vrangen. Gjør hælen litt mer kompakt/kortere og gjør hele hælprosessen mer omstendelig, men så deilig når hælen er overstått!

  Ha en fin dag! 🙂

  • smgj says:

   Hyggelig! Vår er strikketid tydeligvis. Men ikke for meg. Jeg har en lue som hibernerer i strikkekurven.
   Interessant den metoden med å slippe ned annenhver maske en omgang. Det må jeg prøve neste gang.

 36. Huldr says:

  Det går egentlig tregt med strikkinga her også, men følte meg kallet til å redusere litt på garnlageret 😀 Har en lue liggende her også …

 37. cam says:

  Hei, takk for flott oppskrift, som var enkel. deilig å endelig kunne strikke sokker. så enkelt, men ganske vanskelig å finne oppskrift på. så hurra for internett og alt d der. meeen, hva skal jeg gjøre med de resterende 16 maskene? altså jeg har stikket hele sokken. felt til d er 4 masker på hver pinne. kan godt felle til det er 2 masker igjen og trekke tråd gjennom. syns nemlig jeg så det som en alternativ felling.

  Thanks
  Cam

  • cam says:

   BTW, så nå at man fortsetter med helkekrok…den er grei. d blir fine sokker.

   • smgj says:

    Du kan selvfølgelig felle lengre, men da blir tåa spissere. Kommer an på smak og behag og hva som passer den som skal ha dem på.
    Forøvrig gøy at du har brukt oppskriften. 🙂

 38. Christina says:

  Hei.
  Tenkte jeg skulle begi meg ut i den store ukjente strikke-verdenen. Og denne oppskriften så jo så enkel ut at jeg faktisk har et håp om å klare det. De andre oppskrifene jeg har sett på,har jeg ikke fortstått noe som helst av.
  Men det jeg lurer på er hvor mange masker må jeg ha hvis jeg skal strikke en mye mindre ullsokk? Har en liten gutt som bruker str 23 i sko.
  Mvh Christina

  • smgj says:

   Hei. Så hyggelig at du vil prøve. Jeg vet dessverre ikke hvor mange masker som må til for en barnesokk. Og det vil ikke bare komme an på fotstørrelsen, men også tykkelsen på garnet du bruker og strikkepinnene. Kanskje du kan finne noen som har forslag andre steder? Så lenge at tallet er delelig med 4 og du får partall på alle pinnene kan du bruke samme oppskrift. 🙂

 39. maj-britt petersen says:

  jeg har strikket sokker længe, men lader mig gerne inspirrer, jeg leder efter laqnge herresokker som jeg skal strikke til min nabo, jeg har nemlig super naboer, og han har fået et par, men han ønsker er par stribede helst i mange farver, og jeg har mange rester, din opskrift virker helt logisk og jeg glæder mig til at prøve den tak

 40. Hege says:

  Heisann 🙂
  Tusen takk for super oppskrift. Etter første sokk kunne jeg oppskriften utenat 🙂
  Har tidligere strikket sokker med hjelp av YouTube….

 41. Hei, å takk for fin oppskrift! Dette er min føste sokk 🙂
  Jeg har problem med at i hælen blir det huller når jeg strikker ut maskene som var på sikkertsnålen, jeg har hentet en løkke og vridd disse som du skriver i oppskriften. Det er bare på den ene siden av sokken dette sjer, den andre siden er perfekt (til nybegynner å være…) 😛 Vet du hva jeg kan ha gjort feil? Og vet du hvordan jeg får til en barne-sokk?

  • smgj says:

   Forsøk å vri motsatt vei på den siden du får hull når du plukker opp? Jeg har ikke opplevd dette selv, så du må nesten bare prøve deg fram. Det er det man lærer av. 😉
   Du kan bruke samme oppskrift for en barnesokk, men med færre masker. Maskeantallet må være delelilg på 4 og du må nok felle færre masker til hæl, dette vil avhenge av hvor liten barnesokk du skal strikke. Men du må nok felle ca 3/5-deler av «undersidemaskene».
   Denne bloggen jeg legger vel lenke til har en størrelsestabell litt nede på siden. Jeg ser at vedkommende strikker på større pinner enn det jeg bruker/løsere så om du har samme strikkefasthet som meg så må du nok velge minst «en størrelse for liten» ut fra tabellen. Uansett kan det være et utgangspunkt.
   http://petuniablogg.blogspot.no/2010/01/lr-strikke-sokker-med-petunia.html

   Lykke til!

 42. Weronica says:

  Dette skal lagres så skal jeg teste ut denne tenker jeg 🙂

 43. Sigrid says:

  Tusen takk for en veldig god og lett forståelig sokkeoppskrift – det har jeg lett en stund etter!!

  Er ferdig med mitt første par, og har en liten kommentar: når jeg følger din oppskrift på tåfelling blir «tåfeltet» på sokkene unaturlig langt/bredt, flere cm lenger enn det som for meg ser riktig ut. Måtte rekke opp og improvisere litt, og felle av mye hyppigere enn i oppskriften, for at det skulle se greit ut. Strikka sokkene i større skostr enn oppskriften, men med samme antall masker, så problemet ligger ikke der. Har du noen ide om hva jeg kan ha gjort feil? Beklager hvis det er vanskelig å forstå forklaringen min…

  • smgj says:

   Hm… tror jeg skjønner hva du mener. Har du felt på både oversiden og undersiden på høyre og venstre side av sokken? Totalt 4 steder på de omgangene som det felles på? Hvis du har gjort det så vet jeg sannelig ikke. Men her er det ingen fasit annet enn at sokkene passer så noenlunde på slutten, så om det skjedde med en annen felling så har det absolutt ingenting å si. 😉
   Og gratulerer som sokkestrikker.

 44. Lise says:

  Hei. Tusen takk for super oppskrift! 🙂 Er ferdig med første sokken og den ble veldig fin! Når jeg «knekte koden» på helfellinga så ble den nesten perfekt. Den siden jeg begynner å ta opp masker på blir flott, men på side nr 2 så ser det på en måte ut som om sømmen kommer på vranga. Ser du skriver noe om å forsøke å vri andre vegen, så får prøve det på neste sokk. Tåfellinga var bare super, skikkelig fin. Har bare strikket baby sokker før og det er veldig annerledes. Takk for godt forklart oppskrift på flotte raggsokker! 🙂

  • smgj says:

   Mm… jeg ble ikke helt sikker på den sammenmaskinga selv. Men så lenge det ikke er hull så er det iallfall brukbare sokker. Takk for skryt om oppskrifta. Jeg skrev den først og fremst fordi «strikkespråket» som det skrives i oppskrifter ikke er så lett forståelig når man begynner å strikke, og sokker er ofte noe man har lyst til å prøve seg på.

 45. Kristine says:

  TUSEN TAKK for en forståelig oppskrift for en nybegynner. Trodde aldri jeg skulle klare å strikke ullsokker, men med denne oppskriften klarte jeg det helt på egen hånd 🙂 akkurat ferdig med sokk nr 1, og gleder meg til å ta fatt på neste! Tusen takk igjen 🙂

 46. Kathrine says:

  Flott oppskrift … Sokken jeg har strikket ble kjempe flott … Takk takk : )

 47. Siri says:

  Fantastisk oppskrift. Har brukt denne til å lære meg å strikke sokker, og den funker veldig bra. Tusen takk for hjelpen, og oppskriften 😉

 48. Hege Karin Rødfjell says:

  Hei på deg 🙂
  Jeg har strikket mange par sokker siden jeg fant denne oppskriften. Den lærte meg å strikke sokker, så tusen takk skal du ha 🙂 Jeg er overlykkelig og avhengig av den.
  Mvh
  Hege Karin Rødfjell

 49. june says:

  har bestemt meg for å lære å strikke, vil strikke noen sokker. men etter å har sett så komplisert det ser ut, så gir jeg opp allerede nå før jeg har begynt 😦

 50. Anne says:

  hei, denne oppskrifta fekk eg til, veldig kjekt! Er ferdig med den eine sokken og godt i gang med nr 2. Ettersom eg er amatør so går det litt tid, men kjekt å få eit ferdig resultat. Går nok bedre og bedre gang for gang! God nyttår 🙂

 51. norunn says:

  heisann nå ska ldet bli tå felling som ikke er spiss

 52. Tone says:

  Tusen takk for fin oppskrift:-) Slet litt med økning til hælen i starten, og ble små runde hull men det ble egentlig bare en fin markering tilsvarende andre siden. Strikket inn forsterer garn på hæl i tillegg. Mulig jeg må gå ned i antall masker for dame med pinne 3,5. Mellom 48-52 kanskje.

 53. Helene says:

  Super oppskrift til stor hjelp!

 54. Kristin says:

  Nå skal jeg prøve på første par. Kommer kanskje flere kommentarer/spørsmål😁

 55. Kristin Irene says:

  Jeg skal da prøve meg for første gang…sannelig på tide. MEN hva menes med: «deler en ribbe midt på når du setter bort masker» – da jeg holder på å skal ta av for hæl.
  På forhånd takk for svar.

  • smgj says:

   Når du har strikket, to rette, to vrange, to rette, to vrange (etc) så kaller man de (i dette tilfellet 2) to rette for en ribbe. Det jeg mener er at de maskene du setter bort på en annen pinne starter med «en rett og så to vrange» – og på samme måte avslutter med «…to vrange, en rett».
   (Ribbestrikk er x rette + y vrange – vanligvis 1r, 1v eller 2r, 2v over hverandre – og de kolonnene som dannes kalles ofte «ribber»)

   • Kristin Irene says:

    aaahhh!! – da skjønner jeg. Tusen takk for snarlig svar. Kommer sikkert plutselig tilbake med fler spørsmål! 🙂

 56. Helene says:

  Hei! Jeg slet med vanlig hæloppskrift og fant denne, og det gikk utmerket, Men jeg synes åtte masker blir litt spisst på hælen. Gjør det noe om jeg slutter på 10 eller 12 masker? Blir hælen da «for kort»?
  På forhånd takk 🙂

  • smgj says:

   Hei – så hyggelig at du fant ut av hælen. 🙂
   Når det gjelder vide ut hælen så må du bare prøve. Forskjellig folk har forskjellig hæler og trenger forskjellige sokkehæler. Det jeg kan tenke meg er at det kanskje kan bli trangt over vristen dersom mottaker har høy vrist, men har man lav vrist så bør ikke de maskene utgjøre så mye.
   (Det finnes et triks der man øker i overgangen mellom oversiden og hælsiden, en to -tre økninger med en rettomgang mellom hver økning før man begynner hælen. Da blir det rommeligere å få sokken over vristen. Disse ekstra maskene feller man så bort igjen etter at man har rundet hælen. Se mer her: http://knotions.com/issues/sock/article-sock/short-row-heel-gussets/ )

 57. Lars says:

  Etter at jeg begynte å strikke sokker, har jeg hatt vanskligheter med å finne en tå-felling som jeg liker, men din traff spikeren på hodet. Den er nå fast i alle sokkene jeg strikker. Stor tommel opp.

 58. Guro Thorland says:

  Hei og Tusen takk for flott oppskrift!
  Jeg har lett og lett etter et fint hæl oppsett, og ditt ble akkurat slik jeg ville ha 🙂

  Men, når jeg er ferdig med hælen, og har tatt opp igjen maskene som var på rundpinnen, og begynner å strikke resten av foten, blir det mellomrom mellom pinnene fra hæl og de med ribbestrikk.
  Har du et tips til hvordan jeg kan unngå dette?
  Nå har jeg bare tatt opp masker i «glipen», men er ikke sikker på om det er rett 🙂

  Igjen, tusen takk for at du delte denne!

  • smgj says:

   Hei!
   Når jeg får hull der så gjør jeg akkurat det samme. Tar opp en maske (tar opp tråden fra forrige omgang mellom de problemmaskene, vrir og setter på pinnen som ny maske) og strikker sammen med nabomaska sånn at jeg dekker hullet og samtidig opprettholder maskeantallet. Om du googler knitting + M1l eller M1r så finner du videoer/beskrivelser av sånne løftede økninger. De motvirkes med enten tog eller ssk (høyrelent/venstrelent sammenstrikking).
   Jeg synes http://www.knittinghelp.com/videos/increases og http://www.knittinghelp.com/videos/decreases er gode kilder.
   Lykke til!

 59. Anne-Lone Wollen says:

  Denne var heilt super for meg som nybegynner! Tusen takk🌸

 60. Elisabeth says:

  Hei, jeg har prøvd så mange måter å lage den irriterendes hælen på uten å vellykke…. med denne fantastiske beskrivelsen gikk det på første forsøk 😍😍

 61. Rita says:

  Takk for fin oppskrift!
  Veldig godt forklart, ingen problemer med helen, som jeg trodde var SÅÅÅ komplisert 😅😂
  Din forklaring var virkelig en oppskrift på sokk for dummies!

  Akkurat fullført min første sokk 🥰

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: