Terrassen – major makeover

Advarsel: dette er et LANGT innlegg som bør leses på en regnværsdag og med høy toleranse for uhemmet selvskryt …

Terrassen vår har rett og slett ikke vært noe særlig å se på de siste årene. Det var en oppbygd flate, toppet med betongheller og omkranset med stein på to kanter, en mur med levegg på toppen og huset på de to siste kantene. På de to kantene mot plena var det plantet mest krypeiner og noe gravbergknapp på toppen av kampesteinene.

Ikke stygt direkte, men noe «utdatert» og definitivt ulekkert med masse ugress mellom hellene. Av en eller annen merkelig grunn 😉 har jeg ikke så mye bilder fra terrassen i denne tilstanden…  Så dere får bære over med bilder av katter (Miso og Nitrox – hhv liten og stor) med terrasse i bakgrunnen.

Stein og betongheller Betongheller og ugress Skakt og skjevt
Stygg gammel tretrapp (men funksjonell) i bakgrunnen … Og krum på terrassen. Stygge sementheller med ugress mellom  … Og (grøss) krypeiner med ugress. I og for seg grei trapp, men skjev på grunn av at mauren drar vekk sanda under …

Så det var rett og slett på tide med en «major makeover».

Siden ingen av oss er vesentlig glade i (kjedelig) vedlikeholdsjobbing så ble det et komposittprodukt i stedet for terrasseplanker. Polywood, som valget falt på, er 70% returplast og 30% flis, sånn ca. Og bortimot vedlikeholdsfritt i følge forhandleren. Dyrt var det også, men om det betyr at vedlikeholdet vil begrense seg til en spyling eller to i året og lengre holdbarhet … Vel. Det ble valget iallfall. Produktet kommer i flere farger, for oss ble det antrasitt. Plankene er også tosidig, med grove riller på en av sidene og tynnere riller på den andre siden. Vi kjøpte også innleggsgummi for å ha mellom bordene a la «skipsgulv». Da slipper vi forhåpentligvis problemet med at småting faller mellom og blir utilgjengelige.

Igang med flytting og måling Så vi begynte å flytte planter, fjerne einer og bære bort de gamle hellene – og fikk oss en overraskelse. Under terrassen var det ikke de «forskriftsmessige» lagene: drenerende pukk nederst, så jordskilleduk og et lag settesand. Neida. Vi fant ut hvor massen fra siste utbygging av huset hadde blitt av … Forrige eier hadde tydeligvis brukt utgravingsmassene fra ny kjellerdel til å lage terrasse… Ikke rart den hadde «satt seg» ujevnt. For her var det både rødsand, litt leire, litt pukk, noen gamle murstein, litt stein og til slutt litt settesand på toppen.

Men vi fikk da omsider glattet ut, senket den noen cm og hoppetusset, med vatret fall ut fra huset. Med skikkelig maskinknust subbus på toppen ble det (iallfall så langt) bra og steinhardt.

Legging av dekk 1 Legging av dekk 2
Vi brukte også tilfarere av polywood. Ingen vits i å legge et dekke som holder lengre enn underlaget, tenkte vi. Underveis. Dekket legges med noen skruer + klips i hver tilfarer og med litt «voksespalte» på langsiden. Gummi mellom hvert bord. Enkelt og greit.

Det gikk ganske fort å legge dekket egentlig. For én gangs skyld tenkte vi faktisk først 😉 og fikk lagt ugressduk på utsatte steder også. (Inn mot leveggen og ut mot ytterkanten.)Ferdig med dekket

Så sånn så det ut i slutten av juni da vi hadde fått på plass toppen og begynt tilbakefylling av blomsterbedet. Den nye markisa matcher hus og terrassefarge bra og er deilig nøytral i fargen. Jeg liker at hagen får lov til å spille hovedrollen.

Dermed var det over til problem «Trapper». Vi var enige om at begge trappene skulle byttes. Den nedre var vanskeligst siden den holdt mye av underlagsmassen i terrassen på plass. På grunn av at den var «vanskelig» utsatte vi avgjørelsen om hvordan den skulle bygges til etter at vi bygde selve terrassen. Det var litt dumt fordi det ga oss færre valgmuligheter da vi kom fram til den. Men jeg tror vi endte opp med en god løsning likevel.

Vi bestemte oss for at vi måtte ha en vangetrapp for å fåProblem: trapp nok høyde fra skråningen. Siden polywood ikke bør brukes med større senteravstand enn 40cm på underlaget så måtte vi på vår brede (150cm) trapp ha fire vanger. Og på grunn av våre ønsker om en slakk trapp og utfordringene med å klyve materialet ble det skreddersøm. Jeg brukte informasjonen fra Vi i Villa og Klikk -Bolig for å finne fram til en god trapp for vårt formål og så fikk jeg en snekker til å sjekke at beregningene (opptrinn/inntrinn) var riktig før jeg bestilte vangene fra ham. Vi beregnet hvert trappetrinn med litt overheng. Det er finest, synes jeg.

Her er vangene på plass på gjenbrukte sementheller som sokkel, sammen med underlagsduk og rullesteiner. Jeg vil ikke ha ugress under trappa og siden trappa Ferdig trappblir liggende veldig nært underlaget fant vi det lite hensiktsmessig å plante noe under den.

Det ferdige resultatet ble bra, synes jeg. Dessverre ble ikke tuppene på hvert trappetrinn på vangene sterke nok, så vi saget bort disse og la av tilfarermeterialet på tvers i front under hvert trinn. (Det er det sorte som går på tvers under alle trinnene så nær som det nederste trinnet.) Det ble bra.

Så ble det av ulike årsaker (som ferie og regnvær – merkelig nok hånd i hånd!) avbrudd en periode. Jeg manglet også materialer til å få byttet den øverste trappa og tenkeboksen var flittig brukt. Litt pynt på plass

Som avkobling pyntet jeg litt. Jeg begynte å plante til kantene igjen og Husets herre hadde ytret sterkt ønske om et sted å sette kullvarmeren før grilling (vi vil jo ikke ha svimerker på terrassen). Samtidig hadde både jeg og kattene savnet bøttedammen.

Her gjenbrukte jeg noen av de gamle hellene for å bygge opp der hvor kullvarmeren kan brukes – p.t får krydderpottene med salvie, rosmarin og timian asyl der – og jeg brukte noen tilfarerbiter under balja i dammen for å få den opp fra dekket. Ei gammel og Den andre trappabeviselig «ikke frostsikker» malaysiapotte fungerer som skjul for adapter og ledning til dampumpe og -belysning.

Den siste trappa ønsket jeg noe mer massiv. Blant annet for å kunne sette fra meg ting på vei ut og inn der og for å få et sted stort nok til å legge en dørmatte. Etter å ha vurdert en halv 6-kant kom vi til at en stabletrapp a la halv trappetrinnspyramide var bedre. Og siden jeg aldri hadde gjæret før – og i sær ikke rillet materiale så var det jo en fin utfordring. Sånn ble den.

Vi planlegger å beise rammeverket i en sotgrå (jernvitrol?) farge under trinnene både her og på vangetrappa – om litt … 😀

Til sist en liten skrytebildekavalkade.

Skrytebilde 1 Skrytebilde 2
En frodig oase. Som vi er stolte over. Og jeg er stolt over å ha tatt all snekringen (med unntak av vangene) selv. Jeg klassifiserer meg nå som «ikke tapt bak en stikksag.» Lunt under markisen og god plass – enn så lenge. En riktig koseplass for lange sommerkvelder – når vi får dem.
Skrytebilde 3 Skrytebilde 4
Trappene ble «majestetisk light» synes jeg. Akkurat sånn som vi ønsket. Passer thujaene godt. Fler av pottene på gamle sementsteiner. Siden de står utenfor terrassen slipper vi vannsølet ned på dekket.

Skrytebilde 5

Den gamle trappa fra terrassen til huset har forresten nå erstattet den gamle drivhustrappa (som startet sin karriere på samme sted – mellom terrassen og huset 😆 ). Og den gamle drivhustrappa var så råtten at den ikke var brukandes til ved engang. Den som sparer – han har. 😉

Hva sier vi nå – etter en liten måned med polywood?
Å jobbe med polywood er omtrent som å jobbe med tre – med noen små unntak. Det kan kappes – som tre, men ikke klyves på en enkel måte. Det er fordi plankene ikke er massive, men består av 6 langsgående kanaler. Man får kløvet, men for å få det til helt nøyaktig og rett trenger man nok en klyvsag. Stikksag og håndsirkelsag var i beste fall adekvate redskap med 80% nøyaktighet. Med det mener jeg at det var vanskelig når klyvingen ikke fulgte en kanal, men en vegg … Da vingler sagene uansett type og håndlag.

Og siden produktet er vendbart, men ikke likt på begge sider kan man ikke kappe planken speilvendt og så bruke den – fant jeg ut… (TO ganger!)

Produktet gulner en del. Det  er trefibrene i blandingen som blir gule. Det vises nok ekstra godt på den fargen vi har valgt (tror det ville se bedre ut på brunfargene), men jeg synes ikke det er noe problem. Den sortbrungrå fargen holder godt på varmen og plankene er lune på samme måte som tre. Selv om den ikke magasinerer like godt som de gamle betonghellene når sola forsvinner.

Når det regner holder det seg vått lenger enn betong, men kortere enn treverk siden vannet ikke trekker inn på samme måte. Rillene tar også unna en del vann og siden det legges med fall vil man i tillegg få avrenning. Det beste er nok å legge fallet med rillene, men hos oss ville det bli så rart. Så vi får heller leve med at fukten står litt lenger.

Reklamer

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

22 Responses to Terrassen – major makeover

 1. orchis says:

  Så fint… flott… flinke… dyktige… flittige… smakfullt… lekkert… Utover det sitter jeg her målløs og beundrer bildene.
  Gratulerer!!!

 2. Randine says:

  Intet mindre enn imponerende arbeid og flott resultat!
  Inspirerende og egner seg også til lesing en solskinnsdag…

 3. Snuffeldyret says:

  Snasent! Dette ble jo virkelig lekkert! Godt jobbet.

 4. ritahoge says:

  Han steike så fint det blei! Søkkimponert! 😀 😀 😀

 5. solfrid says:

  Flinke! Fint ble det også:)

 6. mia says:

  WOW !!!! Skryt, skryt, det var verkligen en total make over och så flott!!

 7. Britt Åse says:

  Steike ta!! Du er jaggu dyktig, og det ble kjempefint! Håh, gratulerer!! 😀

 8. Trine says:

  Du så flott det ble 🙂 Deilig med en slik plass å nyte fine sommerkvelder på.

 9. Mari Anne says:

  Rålekkert. Nå har dere virkelig fortjent lange varme sommerkvelder.

 10. Bina says:

  De herre vart fint!
  Lekkert som bare det, du må bare si fra hvis du begynner som omreisende terrassebygger.

 11. smgj says:

  Tusen takk! Dere er så søte.
  Bina – med min hastighet og snekkernes timepris tror jeg virkelig ikke at du vil det. 😆

 12. hildeG says:

  signerer alle over her: Bra jobba!

 13. så fint det ble! Flinke har dere vært, dette kan du med rette være stolt av 😀

 14. Tilbaketråkk: Ny terrasse og trapp laget av PolyPlank | PolyfiberPolyfiber

 15. Tomas Hegre says:

  Hei. Hvor fikk dere tak i de runde steinene dere har under den nye hagetrappen?

  • smgj says:

   De kjøpte vi («elvestein») av en lokal hageentreprenør. Har du tilgang til et grustak eller en elv kan du nok finne liknende. Husk å få grunneiers velsignelse. Ellers er elvestein billig om du finner en leverandør som opererer med «tonn» som volumenhet og har mulighet til å hente selv. (Altså IKKE Plantasjen e.l.)

 16. Thorbjørn says:

  Kjære blogger! Jeg er imponert over både din fremstillingsevne ( som gammel journalist tør jeg anta at jeg vet hva jeg snakker om) og din frapperende evne til til å oppfatte og benytte faguttrykk.

  Hermed har du fått en trofast leser!

  Beste hilsen
  Thorbjørn
  (utflyttet haldenser)

  • smgj says:

   Hyggelig med ros. Og den var så overveldende at jeg et øyeblikk var bekymret for at den var ironi. 😉 Jeg tar den i beste mening og er glad for at du hadde glede av artikkelen. Ad faguttrykk så er jeg snekkerdatter. Uten at jeg skal skryte på meg noe annet enn et litt utvidet vokabular. 😀

 17. Konny and Klyde says:

  du verden, dette var lekkert. Grunnen til at jeg kom frem til dere er at vi, min mann og jeg vil legge noe vedlikeholdsfridd på en uteplass på sommerhytten vår. Dette ser vedlikehadsfritt ut? Er det kostbart i forhold til vanlige terassebord?
  Du/dere traff hjertet mitt med det prosjektet. Legger bloggen din til favorittene slik at jeg kan følge deg videre. Hjarteleg!!

  • smgj says:

   Hei. Koselig at dere likte resultatet.
   Prisen er noe dyrere enn vanlig terrassebord i innkjøp. Pris vil også avhenge av løsningen dere velger. For oss var det et stort pluss at vi slipper den årlige pussing og oljinga. Ellers anbefaler jeg dere å ta kontakt med forhandler på http://polyfiber.no/ De svarte iallfall villig på mine spørsmål. 🙂

   • Konny and Klyde says:

    Takk for svar og for linik videre, skal legge det fram for min mann, det er han som tar jobben, men det er jeg som ser etter fine ting.

 18. Elisabeth Varnes says:

  Hei! Vi skal legge Polyfiber nå, og lurte på om du ville vise frem terassen din slik den ser ut i dag, slik at vi får et inntrykk av produktet. Det hadde vært helt supert! Hilsen Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: