Glimt fra et katteliv

Jeg har jo ikke formelt presentert husets kattebefolkning. Husets Herre og undertegnede deler altså enebolig med to katter. Det er Nitrox «gamlingen» på snart tre år og Miso – aka «Frøken Fres» på drøyt ett. Begge disse er Maine Coon-blandinger med ukjent far, er sorte med bittelitt hvitt og langhårede. Der slutter likhetene også.

Nitrox kommer fra Løten. Han har arvet rasens størrelse, men han er en skipskatt med «polvotter» på forbeina og har rundere ører og ikke så markant kjeveparti som det som er rasetypisk. Vintermatchvekt er 6-6,5 kg.

Han er stort sett rolig og snill mot oss og har en forkjærlighet for seifilet. Han er ikke særlig glad i kulde og biter oss gjerne når vi bærer ham ut i minusgrader. Men han liker å være med å gå tur sålenge vi ikke går for langt.

Om han kjeder seg kan han finne på tull – som da han (bakholds-)angrep beina til naboen. Naboen skulle gi ham mat, men Nitrox ville ha selskap.

Frøken Fres kom til oss fra Porsgrunn. Hun er lita for rasen – og vil alltid være ekstra lita sett sammen med Nitrox. Til gjengjeld har hun Maine-Coon-kjeve og ditto ører. Heldigvis er hun ikke skipskatt, for denne damen har temperament og vet å bruke alle sine skarpe klør.

Hun er en ivrig, men lite vellykket jeger. Hennes oppfatning av jakt er å løpe ut og sette seg under fuglebrettet «midt i glaninga» med åpen kjeft.Dersom hun fanger fugl med den metoden der så er det fordi fuglene ler sånn av henne at de ramler av pinnen.

Disse to går ganske bra sammen. Til å begynne med trodde Nitrox at han hadde fått en selvgående leke … men det var helt til at Frøken Fres fant ut to ting:
1) Han spiser meg ikke
2) Jeg har klør

Så nå skjer det rett som det er at vi ser Nitrox i fullt firsprang med Miso i hælene …

Frøken Fres er en standhaftig personlighet. At hun vet at soverom og bad er off-limits forhindrer henne ikke fra å forsøke å komme inn hver gang en dør står åpen … eller å forsøke å klemme seg gjennom luftesprekken under badedøra. Og hver gang hun blir dyttet ut, snur hun bare … og forsøker igjen.

Eller som i går – da jeg skulle bytte sengetøy:
Frøken Fres sniker seg inn døra og under senga. Bad move siden jeg endesnudde madrassene. Jeg tok tak gjennom sengetælet og skysset henne mot døra … hvor hun oppdager den åpne baderomsdøra.

Selvfølgelig svinger hun inn der og gjemmer seg under vasken. Vel vitende om at hun ikke skal være der heller. Greit nok, men ikke så lurt når man er livredd Den ELEKTRISKE TANNBØRSTEN.

… så hun spurter ut i gangen og gjemmer seg under bordet der og da jeg sa «BRRRRRT» i elektrisk tannbørstefrekvens satte hun avgårde for å heller maltraktere en stakkars plysjball så stuffingen tyter.

Frøken Fres liker heller ikke …
K A M M E N. Hun kan til nød tolerere børsten, men når hun blir kammet blir hun sur, muggen og tar fram klørne. Dessverre har hun en pels som krever stell og klør hjelper lite når man er 3 kg og kan tvangsholdes i perioder – og jeg kan bruke skinnhansker.

Så hva gjør Frøken Fres når det uutholdetlige motstrebende har blitt utholdt? Joda… hun hevner seg med å stalke og angripe Nitrox. Først forfølger hun ham fra ynglingsplass til ynglingsplass… og så kommer klørne. Og så er hun like kjælen som en kråkebolle i lang tid etterpå. 😆

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

10 Responses to Glimt fra et katteliv

 1. Marit says:

  Flotte katter du har! Ja, de er noen små tigre disse Maine Coon blandingene. Jeg har to stk. med vidt forskjellig lynne. Den ene veldig kosete, men den andre er mer tiger og villmann.
  Nydelige bilder av dem! 🙂

 2. Anita K. says:

  Så koselig presentasjon av to store langhårede personligheter. Skal vise denne til Lille Hjerte! 🙂

 3. potentilla says:

  Flotte puser 🙂
  Kjevepartiet blir mindre(hannene) hvis de kastreres. Og takk for det …Men «moten» forandrer seg. Ifølge oppdretteren hadde den greia roa seg, nå var det ører som gjaldt. Jaja…
  Og nå skal vi til veterinæren med ørevoksproblem. Say no more…
  Kloring og biting er det ingenting av og nå er jeg på min fjerde katt. Det skal ikke være sånne tendenser og det er jo en fordel når man ser på våpenarsenalet.

  • smgj says:

   Se der – da lærte jeg noe i dag også. Dog har nok Nitrox arvet mye fra den ukjente faren der. Rundere ører og et «sibirkattfjes».

   Når det gjelder kloring og biting så er det her lov å si ifra at man ikke liker behandlingen så lenge det er kontrollert. De lærer å respektere strenge-NEI ved at om de ikke stopper klør og tenner ved påtale så blir det knips på nesa. Det læres fort.

   Som du sier – med det våpenarsenalet må man ha kjøreregler.

   • potentilla says:

    Ikke bare regler, det skal ligge i gemyttet. Etter en visitt igår hvor en 6 mnd. huskatt inngikk er jeg helt oppklort. Og det er jo normalt når man leker med dyret. Mine klorer ikke medmindre de får panikk. Det er egentlig litt pussig, men slik skal det være. Oppdretterne (de seriøse) må avle mye på gemytt når det er snakk om såpass sterke dyr. Hvis ikke blir det lite morsomt.
    Finske oppdrettere hadde en greie med kun størrelse, svære og livsfarlige katter. De ble nekta på utstillinger…

    • smgj says:

     Ja, det er jo en mulighet når man har katt hvor stamtavlen er intakt på begge sider. 😀
     Er glad for å høre at seriøse oppdrettere vedlikeholder gemytt. Det har vært mye synding der her på berget også etter det jeg har hørt.

 4. TurboLotte says:

  Utrolig flotte katter du har!!! Her har jeg 3(4). De er stort sestt rolige, bortsett fra Lise som absolutt skal bite oss i tærne om morgenen.. slitsomt!!

 5. Anita K. says:

  Jeg har kost meg igjen med dette innlegget. Det kan hende at du får rett, at det blir en katt til her i huset – at Cedric endelig skal få en liten venn. 😀
  Håper de to vakringene har hatt en fin vinter. Cedric hilser (han sitter i sofaen med meg) og han sier at han slettes ikke liker all denne snøen som eieren hans elsker….

  • smgj says:

   Her er de to lodottene observert sovende på samme sofapute under taksperrene i garasjen (don’t ask). Så verden går framover. 😉 Det har tatt sin tid å få de to til å gå sammen, men nå gjør de (stort sett) det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: