Til Caye Caulker – Belize (Del 3)

Så langt alt vel. Vi var endelig i Belize. Men… ingen ferie av denne typen for oss uten å komme oss under vann. Vi hadde lest og lært at lille Belize innehar den vestlige hemisfæres største barrieré-rev… og tre atoller. Og at dykkingen innenfor revet ikke var noe særlig siden det begrenset utvekslingen av vann – og det, sammen med alle elvene, mildt sagt da grumsete vann på innsiden. IMG_4166Det fant vi ut på kajakkturen vår. Det var knedypt i “all evighet” og bunnen var silt, med harde, vonde biter.

Så løsningen var gitt – vi måtte ut til øyene.

Med god hjelp fra de Canadiske Englene (se Del 2) bestemte vi oss for å hoppe over den mer kjente Ambergis Caye (som ryktet vil ha det til er Madonnas “La Isla Bonita”) og dra ut til Caye Caulker. Til øyene kan man reise med taxibåt, “rutebåt” eller fly. Siden vi nå hadde følelsen av at ferien rant bort som sand mellom hendene våre valgte vi småfly. (Kart her for spesielt interesserte.)

Vi ble litt bekymret da vi så hva vi skulle fly med … Her var det plass til pilot, andrepilot (som i vårt tilfelle var en Belizisk slektning av Skybert), oss to og – så vidt det var – bagasjen vår. Ja, det er bagasjerommet som bagasjemannen(& billettselgeren & innsjekkingspersonalet & bakkemannskapet) holder på å stue inn i.

Selve turen tok 20 + 10 minutter. 20 minutter fra fastlandet til San Pedro på Ambergis Caye og så vente på neste fly (litt større denne gangen) og så 10 minutter videre.

På disse øyene var framkomstmiddlet stort sett golfbiler – eller beina. Caye Caulkner var bare et par kilometer lang og kanskje maks 7-800meter bred på sydsiden av The Split. Før orkanen Hattie engang i 1961 durte tvers over øya var det kun en trang kanal. Etter IMG_4088orkanen ble passasjen så stor at tidevannet nå sakte men sikkert skiller nordenden og sydenden av øya mer og mer – til eieren av området sin store fortvilelse. Baren The Lazy Lizard og fastlandet nord og sør for The Split er nå til salgs …

På mange måter minnet øya om backpackerområdene i Thailand – som Koh Tao rundt år 2000 – før alle resortene kom. Iallfall. Her er det ingen hoteller, knappest noen få leilighetsbygg. Det meste er Bed & Breakfasts. IMG_4130Vi fant et koselig, veldrevet sted ved navn The Lazy Iguana med verdens beste frokost.  Paret som eide stedet var utflyttede texanere. De bodde i toppetasjen hvor de brukte oppholdsrommet sitt som frokostrom. Hun bakte det beste bananbrødet jeg har spist… *sikle* Her feiret vi jul og bodde en liten uke mens vi dykket og snorklet i farvannet rundt.

Ellers var øya “turistisk” og var preget av små kaféer, souvernirsjapper, barer og småbutikker samt ulike fritidstilbud som snorkling, seiling og dykking.

Til sist et oversiktsbilde av øya (med flyvinge). Her er mesteparten av sørenden og nordsiden i det fjerne. Nordsiden er ennå ikke særlig utbygd siden den mangler elektrisitet. (Sørsiden har strøm fra to lastebilskap med diselgeneratorer!!!) Strøm er planlagt dit i løpet av 1-2 år – og da får sandfluene konkurranse…

IMG_4134

Og jeg lover at neste innlegg skal handle mer om dykkingen… og de tre dykkeoperatørerene på øya; Frenchie’s Diving, Belize Diving Services og Big Fish Dive Operators. Iallfall de to vi fikk prøvd.

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

3 Responses to Til Caye Caulker – Belize (Del 3)

  1. Britt Åse says:

    Dere er virkelig på skikkelig eventyr, alså! Jeg leser med store øyne og litt misunnelse i hjertet 🙂

  2. Anita K. says:

    Følger med, følger med! 🙂

  3. smgj says:

    Godt dere gir lyd fra dere – ellers har jeg en viss følelse av å snakke ut i det store intet. 😆

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: