En het husmor og en aldrendre polfarer i tett omfavnelse

DSC_4353Om Husmoderrosen skal leve opp til sitt navn må det være som en frodig, livsglad yngre enke. En som er oppdratt nøysomt, og får til mye utav lite.

DSC_4342Nå befinner hun seg for en tid i en uavhengig posisjon og kan ødsle med seg selv og unne seg noen glansdager. Og det gjør hun – til gangs.

Hun beruser omgivelsene med sin skjønne parfyme. (Hun er dog folkelig, og sparer ikke på velduften. Det kan bli litt mye, men det tilgir vi henne glatt siden hun kun er på visitt et par korte juniuker.)

Til sist lar vi henne – i beste paparazzi-stil – avbilde i het omfavnelse med den litt aldrende herren “Henry Hudson”. Henry er også en velbemidlet gentleman, men han er på alle måter litt mer tilbakeholdende og blyg enn den glade enken. De aller fleste ville komme i skyggen når hun er på sitt mest frivole. Man trenger ikke å være en aldrende polfarer som er mest vant med ensomhet.

Men vi aner kanskje at han er et mer stabilt bekjentskap over tid. Og at han vil komme sterkere til sin rett når husmoderren har forlatt selskapet for i år.  Winking smile

DSC_4344

Henry Hudson:

Rosen er en rugosahybrid i den kanadiske Explorer-serien utviklet i Ottawa og introdusert i 1976. Disse rosene ble utviklet til å være hardføre og vindsterke og stort sett enten kordesi-hybrider eller rugosahybrider. HH er en av rugosahybridene.

Den har det karakteristiske, mellomgrønne rugosalauvet. Rosen remonterer bra ved godt stell etter et kraftigere startflor. Den er semifyllt og hvit. Knoppene har rødstenk i en fin kontrast som minner meg om jordbærsyltetøy og fløteis. HH dufter godt, men ikke overveldende i rugosaklassen.

Busken blir typisk en meter høy, like bred og setter rotskudd på egen rot. I motsetning til mange roser er den bunn-tett. Videre har den torner som en ekte rugosa.

Husmoderrosen:

Hun er en bondetuppe uten kjent stamtre. Men som de fleste av sterkt blod har hun overlevd i hagenes utkant. Det er sannsynligvis flere slekninger som opptrer under samme alias. Det er dog trolig at disse individene har et stamtre med opprinnelse i  Storbritannia og da kan skryte av et tett slektskap med de mer kjente skotske pimperenellene.

Reklamer

Om smgj
Kvinne i min beste alder, hagegal og med altfor mange hobbyer i forhold til mengden fritid tilgjengelig.

5 Responses to En het husmor og en aldrendre polfarer i tett omfavnelse

 1. potentilla says:

  Hr. Hudson er en av svært få roser igjen her. Og han trives…Det gjør også husmoderen med alle sine rotskudd – som jeg ikke har hjerte til å fjerne…
  Blomstene hennes er imidlertid av mikrostørrelse 🙂

  • smgj says:

   Hva med litt gjødsel? 😉 Rotskudd er en kjent sak, ja… Grunnmursplast vurderes i tillegg til avgrensing med plenklipper og grunnmur…

 2. Snuffeldyret says:

  Ja ja, litt synding i Hagen er vel lov når man er så vakre og diskré..

 3. Britt Åse says:

  Så lekker 😀 Får lyst på, men hvor skal man gjøre av dem, – det er spørsmålet. Nå har jeg plassert Nordens Dronning helt nederst på hjørnet av Skogsbedet, hvor den kan få lov til å sette rotskudd så mye den orker, -bare ikke inn på stien. Den skal krangle om plassen med en Buddleia 😆 Jeg har lyster mer passende for hage på 5 enn 2 mål minus hus osv. Sukk!

 4. Tilbaketråkk: Ingen rose uten torner « Mellom himmelen og havet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: